Fingrene fra småkagerne!

Vi har vel allesammen hørt vores kære moder udbryde: “Fingrene fra småkagerne!”, da vi var små.
Kunne du holde dig fra dem? Eller røg der alligevel en ned, da hun ikke kiggede?

Småkager var hovedingrediensen i den amerikanske professors, Roy Baumeisters, forsøg med viljestyrke i 1998 på Florida State University. Han havde opsat et forsøg med to forsøgsgrupper, der blev sat ind i hver deres rum. De skulle løse en opgave, som de ikke vidste var uløselig. Hver gruppe fik et fad med lækre nybagte småkager sat ind ved arbejdsbordet. Gruppe 1 fik at vide, at de IKKE måtte spise kagerne. Gruppe 2 fik lov til bare at spise løs af kagerne.

Viljestyrke - det er begrænset!

Da der var gået 20min, måtte gruppe 2 smide håndklædet i ringen og sige, at de ikke kunne løse opgaven. Det interessante var, at gruppe 1 allerede havde givet op efter godt 8min.
Baumeister konkluderede ud fra denne forsøgsrække, at viljestyrke er begrænset. Han kunne se, at gruppe 1 skulle koncentrere sig om, at de ikke måtte lade sig friste af de lækre småkager, der lå lige foran næsen på dem – bruge viljestyrke på ikke at spise dem. Gruppe 2 havde ikke skulle forholde sig til valget om småkagerne og havde derfor mere viljestyrke til at koncentrere sig om at løse opgaven. Baumeister fandt frem til, at hvis vi skal løse en opgave, har vi større chance for at gennemføre den, når vi har mere viljestyrke til rådighed – altså har taget færre valg inden udfordringen.

Sådan kan vi også gribe hverdagen an. Hvis vi skal tage svære eller hårde valg, som f.eks. at tage sig sammen til at få spændt løbeskoene på om eftermiddagen, når vi kommer hjem fra arbejde, så kan vi gøre det lettere for os selv ved at have lagt sko og løbetøjet klar om morgenen, inden vi tager afsted. Så skal vi ikke bruge energi på at minde os selv om, at “nåårgh jo” vi skal jo også ud og løbe, og viljestyrke på at få fundet tøjet og skoene frem i stedet for at sætte sig i den dejlig varme sofa. Med denne simple klargørelse bliver vi ikke udfordret på samme niveau efter en lang dag med mange beslutninger i løbet af dagen.

En af de pointer, man kan trække ud af Baumeisters konklusion er, at hvis vi nemmere skal kunne overkomme udfordringer, nye tiltag eller komme af med dårlige vaner, så kan vi optimere processerne, så vi skal tage stilling til færre valg.

Derfor – hold fingrene fra småkagerne, på med løbeskoene og koncentrer dig om de vigtige valg frem for de ligegyldige.

 

#FREMAD!