SKAL DU TIL EKSAMEN? LÆG EN GOD PLAN!

Det er dig, jeg snakker til! Har du fået lagt din plan og strategi for din kommende eksamen? Eller står den på Playstation, Instagram og shopping I din læseferie?

Vi har taget fat på eksamenstiden. Og netop nu er de skriftlige eksamener i gang. Inden længe er det tid til læseferie, og herefter begynder så de mundtlige prøver. Er du klar til det hele? Og er du måske en af dem, der får lidt ekstra sommerfugle i maven op til eksamenerne?

Vi er allesammen forskellige – derfor har vi hver især vores udgave af eksamensangst eller præstationsangst. Så når du læser eller hører gode råd om eksamensangst, så skal du altid kun bruge det, der virker for lige netop dig! Alt andet kan jo være lige meget. Prøv tingene af i god tid, inden du skal til eksamen, så du ved, hvad der virker for dig. Hvis du har en strategi for, hvordan du går til eksamen, så vil jeg vædde på, at kommer du meget nemmere igennem den på en god måde.

Du skal selvfølgelig forberede dig på læsestoffet, som du skal op i, men jeg har selv erfaret, at det er vigtigt også at forberede sig på sin eksamenstrategi. Vi skal altså hen imod, at det er dig, der styrer din handlinger – og ikke handlingerne, der styrer dig. For det vi gør og øver os i – det bliver vi gode til! Så mit bedste råd til dine eksamenere er at få lavet dig en strategi og forbered dig på denne.

Læseplan - eksamensklar

Har du styr på din eksamensstrategi?

Du har kalender på din smartphone, din iPad og din computer. Du har måske noget så vildt som en kalender i papirsform! Hvilken en du benytter er dit valg – men brug din kalender til at lave en fornuftig læseplan. Jeg har altid selv brugt kalenderen på min computer, da den har givet mig det bedste overblik over læseplanerne. Du skal altså skrive ned I din kalender, hvornår du skal læse op til eksamen. På denne her måde sørger du for, at du kan nå alt det, du har tænkt dig. Vis den evt. til dine forældre eller din læsekammerat. Så har de set den, og i kan hjælpe hinanden med at sørge for, at I når det hele – fedt!

Når du har skrevet i din kalender, at du i dag skal læse tre timer – så gør dig selv den tjeneste rent faktisk at gøre det! Koncentrer dig i de tre timer i stedet for at Netflix kører på fjernsynet samtidigt og chatten kører endnu hurtigere på Facebook. Invester de tre timer i koncentreret læsning – så kan du fyre den af bagefter – og endnu vigtigere fyre den af til eksamen også! Se om du kan finde et sted, hvor du arbejder godt og klø på i den tid, du har bestemt dig. Du må selvfølgelig gerne bruge pauser – endelig! De kan give det lille brud, som sørger for ekstra energi. Når jeg sidder og arbejder med noget vigtigt og har brug for en pause, så går jeg en tur med min hund Herman I stedet for at sidde på Instagram. På den made får jeg renset ud på øverste etage og får brugt kroppen.

Om du skal til en skriftlig eller mundtlig eksamen, så er det gode gamle “mor-råd” altså stadig vigtigt og gældende: husk nu at drikke og spise! Til de længere skriftlige eksamener kan du f.eks. tage en banan med, så du har den til undervejs. Husk også at få noget godt i maven dagen inden, så du bygger op, lige som sportsfolk gør det inden store konkurrencer.
Hvis du har drukket og fået noget energi indenbors, så har du selv sørget for, at kroppen er klar til et par timers koncentration – stærkt!

Hvad gør du, når du får en opgave, som du bare ikke kan huske svaret på? Hvis du går i panik og tænker “fu*k – f*ck – fu*k“, så hjælper du ikke øverste etage med at finde frem til det rigtige svar. Hvis jeg bliver stillet eller læser et spørgsmål, som jeg ikke lige kan huske, så kigger jeg op, trækker vejret dybt, holder det og puster langsomt ud igen. Det gør jeg 1-3 gange. Prøv om det virker for dig. Det kan give dig en ro, så du kommer væk fra paniktilstanden. Prøv så at tænke på nogle forskellige ting omkring det her spørgsmål. På den måde kan du måske spore dig ind på svaret.
Jeg synes, at det er en god ide at gøre klart med sig selv, hvordan man vil reagere, hvis man får nogle af de her “fu*k – f*ck – fu*k” spørgsmål.

Eksamensnoter - er de klar?

Ser dine noter også sådan ud?

Kig dine noter igennem. Alle de noter, du har fra skoleåret, kan være guld værd. Men de er ikke så meget værd, hvis du ikke ved, hvad der står i dem – og hvor guldkornene er. Sæt dem i system med små kapitler, så du hurtigt kan slå og finde det, du skal bruge.

Jeg håber, at din eksamensstrategi kan hjælpe dig op imod eksamenerne, så du får den karakter, du har arbejdet for i løbet af skoleåret – det fortjener du.

 

Rigtig god fornøjelse med læsningen, få lagt din strategi og giv den gas! Vigtigst af alt: hav det sjovt og giv den endnu mere gas inde i eksamenslokalet!

#FREMAD!