LÆSEFERIEN SKAL HANDLE OM DIG!

 

Har du hørt nogle af din veninder eller kammerater sige: “det er allerede på torsdag – og jeg har ikke åbnet en bog…!” Eller lad mig høre: har du selv sagt sådan?

Din læseferie skal handle om dig! Om at du skal blive klar til eksamen – klar til den grønne dug. Hvis du kommer til eksamen og uden at være forberedt, så er det altså et valg, som du selv har taget – et valg om at lave andre ting end at læse op til eksamen. Du har nemlig mulighederne for at blive helt klar.

Og her til at starte med, skal vi så ikke kalde det for læseperioden i stedet for?
Jeg læste en fantastisk kommentar på nettet, som lød nogenlunde sådan her: Ordet “LÆSEFERIE” kommer af det latinske ord “Laeseus Ferianus”, som direkte oversat til nutidigt dansk betyder: Go’ ferie og slap da af”.
Du har ganske rigtigt fri fra skoleundervisningen. Men hensigten er jo netop ikke, at du skal holde fri. Hensigten er, at du skal lære at forberede dig selvstændigt og introducere dig til den selvstændige arbejdsgang, som du i større omfang vil komme til at gøre brug af i dit videre uddannelsesforløb på f.eks. gymnasiet og universitetet. Vi kalder det læseperioden.

Eksamen - er du klar?

Når du har fået oplyst, hvilke fag du skal op i til eksamen, så få lavet en læseplan – få lavet dit eget skema til den kommende læseperiode. Læseplanen skal indeholde din plan for, hvilke ting i faget, du vil læse op på. Hvornår begynder du med at læse? Når eksamen er overstået vil du helt sikkert være rigtig glad for, hvis du har brugt læseperioden til at sidde og læse og forberede dig struktureret fra første dag i perioden! Det kunne f.eks. være 3 timer hver dag i stedet for hygge og Instagram.

Du kan sagtens skematisere dine pauser og f.eks. tillade dig at gå på Facebook – men måske kun i max 8 min. Et rigtig godt råd herfra er, at du bruger dine pauser (når du læser) på noget andet end Facebook, Instragram osv. Gå en tur i 15min. eller cykle en tur ned til bageren og hent en lækker sandwich. Når du kommer ud og bruger kroppen og får noget frisk luft, så clearer du hovedet på et helt andet niveau, end hvis du bliver siddende på værelset med hovedet nede i Facebook. Det kan du gøre sent om eftermiddagen eller aftenen i stedet for. Lav en læseplan der indeholder: Din læseplan til eksamen

  • Hvad skal du læse
  • Hvornår skal du læse – lav dit eget skema
  • Hvor længe skal du læse (inkluder pauser)

 

 

Når du har styr på dine noter, og du har gennemgået pensum, så skal du vide, at det du gør og det du øver dig i – det bliver du god til. Med det vil jeg altså foreslå dig, at du finder nogle afgangsprøver fra tidligere år og prøver at løse dem. På den måde kan du få en fornemmelse af, hvad du kan forvente at blive mødt med til din eksamen. Jeg har selv tidligere gjort brug af min telefon og optaget mig selv inden mundtlige eksamener. Her har jeg svaret på forskellige spørgsmål, som jeg kunne forestille mig, at jeg kunne blive spurgt om. På denne made forberedte jeg mig svære spørgsmål, som jeg kunne måske kunne gå I stå af til eksamen foran lærer og censor. Et godt råd – frem med mobilen og øv nogle emner foran kameraet. Så kan du forresten også se, om du fremstår nervøs eller sikker på de ting, du snakker om.

Forbered dig til eksamen

Når du har gjort de tre ting her, så er det faktisk også en god ide at kigge dine gamle opgaver igennem. Hvis din dansklærer Klaus (det hedder han altså lige nu…) kommenterer, at du skal få styr på nutid og datid i alle dine dansk stile, så kunne det være et meget godt sted at koncentrere sig om i læseperioden op til eksamen.

Kan du snakke med en af dem fra klassen og spørge ad, om I skal være læsemakkere?
Der er mange fordele ved effektivt at gøre brug af hinanden i læseperioden. I kan diskutere de ting, i har svært ved sammen. Det kan give jer begge en ro, at i får snakket tingene igennem og begge finder ud af, at det er rigtigt.

Når i nu bliver enige om at læse sammen, så gør jeg selv den tjeneste, at i koncentrerer jer om det faglige. Der skal ikke bare nuldres Netflix i sofaen og instragrammes i flere timer. Det kan i gøre efter læsningen. Der kan i da sagtens nyde, at i ikke er i skole. Men lav en plan sammen og aftal, hvad i skal læse og i hvor lang tid.

Bliv klar til læseferien

Mine råd op til eksamen er altså, at du i din dejlige læseperioden skal koncentrere dig om disse ting:

  • Lav en ordentlig plan for perioden
  • få ordnet dine noter i nem og god orden – f.eks. med inddeling i små kapitler
  • Gennemgå pensum
  • Kig på tidligere prøver – og film dig selv, når du øver på emnerne
  • Kig på dine egne tidligere opgaver og din læres kommentarer
  • find en god læsemakker (ikke hyggeveninde…)

Rigtig god fornøjelse med eksamenerne og få forberedt dig ordentligt. Det er jeg sikker på, du vil værdsætte, når eksamenerne er overståede. God læselyst!

 

#FREMAD