HAR DU PRØVET AT FORTÆLLE CENSOR, AT DU FAKTISK ER NERVØS?

Ny forskning viser, at mundlige eksamener faktisk ikke er så farlige, som mange elever tror. Din lærer og censor vil gerne hjælpe dig.

Det går fint derhjemme – men foran din lærer og censor går det helt i sort. Har du oplevet det?
Nogle bliver en smule nervøse inden eksamen – men kan alligevel være helt cool med det og bliver ikke påvirket af det. Andre bliver så nervøse, at de går helt i stå og kan ikke levere den præstation, som de faktisk udemærket ved, at de normalt kan. Hvilken type er du? Kan du klare det – eller strammer det lidt for meget?

Vi kan allesammen blive bedre – uanset om vi har det okay med vores nervøsitet, eller om vi går i sort. Derfor kan det hjælpe os allesammen at forberede os mentalt, inden vi går til eksamen. Her har du nogle råd til, hvordan du kan være klar med det ekstra gear, du måske mangler på dagen.

Husk at de her teknikker ikke gør dig fagligt stærkere. Det fundament har du skabt i undervisningen og med den læsning, du har forberedt op mod eksamen. Men teknikkerne i samspil med dine forberedelse i undervisningen kan sikre dig den karakter, du i virkeligheden fortjener og bliver tilfreds med.

Jeg vil give dig tre områder, hvor du nemt selv kan arbejde med geni-fabrikken på øverste hylde, er din vejrtrækning og dine muskler. De her tre områder påvirker nemlig din præstation. Så prøv dem af og find ud af, om de virker for dig.

Din indstilling til eksamen

Geni-fabrikken på øverste etage!

Vi kan vel godt blive enige om, at det er øverste etage i hovedet, der skal sørge for, at du får sagt noget fornuftigt til eksamen – ikke sandt? Så lad os starte med at få indstillet hovedet til at gå ind og fyre den af på den gode måde. Du kan komme ind i lokalet med tanken “det her bliver ikke godt…”. Du kan også vælge at tænke helt anderledes – f.eks. i retning af “allright – jeg giver den alt, hvad jeg kan!” En vigtig ting at huske er, at uanset for farligt ordet censor lyder, så sidder både censor og din lærer og ønsker, at du gør det bedst muligt. Hvis de kan mærke, at du virkelig vil det her – altså at du kommer ind med god energi og nemt viser dem, at du har overskud, så har du dem på din side med det samme.

Kan du mærke, at nervisiteten simpelthen har overvundet overskudet, så start med at gå ind og giv censor hånden, sig med et stort smil på læber, at du faktisk er rigtig nervøs, men at du har glædet dig. Så har du sørget for den rette stemming og gjort banen klar.

Dit åndedræt stikker af…!

Har du mærket dit åndredræt, når du bliver nervøs? Det bliver som regel meget hurtigere og med korte vejrtrækninger. Når du trækker vejret sådan her, så påvirker du din krop i en negativ retning i forhold til det arbejde, du skal ind og lave i eksamensrummet. Inden du går ind i eksamenslokalet – både inden du trækker spørgsmål og lige inden du skal ind til selve eksaminationen, trækker du vejret dybt – helt ned i maven. Gør det et par gange og pust stille og roligt ud. Det får dig til at slappe af, så du kan koncentrere dig om opgaven i stedet for nervøsiteten. Hvis du kan mærke denne her hurtigere vejrtrækning i løbet af eksamen, når censor f.eks. stiller et spørgsmål, så sig at du lige skal bruge 5 sek – træk vejret dybt og fortsæt derfra. Uanset hvor “yoga-agtigt” det lyder, så virker det her altså.

Du spænder jo helt op…!

Ligesom dit åndedræt kan begynde at løbe lidt for hurtigt, så kan dine muskler gøre det samme. Du kan mærke, at kroppen er nervøs, hvis du føler dig opspændt. Når du laver åndedrætsøvelsen og puster langsomt ud igen, så spænder du automatisk af i kroppen også. Men hvis du kan mærke, at det ikke hjælper nok, så kan du prøve at løfte skuldrene helt op til ørene – hold dem der i 3-5sek og pust så langsomt ud samtidig med at du “slipper” skuldrene og lader dem falde. Gør det de gange, der virker for dig f.eks. 1-3 gange.

Giv den gas til eksamen

Jeg håber inderligt, at du prøver de her små teknikker af – uanset om du har det fint med eksamener, eller om du bliver for nervøs. Du kan nemlig forbedre dig og have et skarpere fokus, uanset dit niveau, hvis du forbereder dig mentalt – oppe på øverste etage. Rigtig go’ arbejdslyst til eksamenerne! Og GIV DEN GAS!

#FREMAD