Bliv bedre med dine mål!

Det her indlæg er til dig, der gerne vil gøre det bedre. Når du skal fremad, så er det næsten selvskrevet og nødvendigt, at du sætter mål.

Der var en elev til et foredrag, som spurgte mig om, hvad mit mål er i livet. Jeg svarede hende, at jeg hver dag vil lære noget nyt og udvikle mig. Så valgte jeg at spørge hende om, hvad hun ville gøre, hvis nu hun skulle lære noget nyt hver dag? Hvordan ville hun arbejde med det mål? Jeg fortalte hende, hvordan jeg selv gør, når jeg sætter mig et mål.

Når der er et eller andet, jeg gerne vil opnå – det kunne f.eks. være i skolen, så har jeg vænnet mig til at stille mig selv spørgsmålet om, hvor meget værd det her mål er for mig. Hvad er værdien i at opnå målet. Hvis jeg finder frem til, at det har en stor værdi for mig – at jeg vil få rigtig meget ud af at opnå målet, så har jeg en meget stærkere motivation for at lægge tid og arbejde i det.

NÅ DINE MÅL

Mine råd til målsætning

Jeg har samlet nogle små tiltag, der kan gøre det nemmere at nå de mål, som du sætter:

  • Det første og bedste råd, jeg vil give dig, er, at du skriver dine mål ned! Fat pen og papir. Gør dig bevidst om, hvad dine mål er helt præcist. Skriv dem ned på et papir eller i din notesbog. Skriv hvad værdien i målet er for dig, og hvorfor du gerne vil opnå det her mål. Når du synes, at det er svært at nå målet, så kigger du på dit “mål-papir”. Der kan du se din motivation for at blive ved med at arbejde for det.
  • Det næste og meget konkrete råd er uden tvivl at sætte delmål! Det kan gøre det overskueligt at arbejde mod det store mål, som måske er lidt længere ude i fremtiden. Hvor mange delmål, du sætter, er op til dig. Det er nemlig forskelligt, hvordan vi kan håndtere de store mål. Men sæt dem og mærk dine fremskridt undervejs.
  • Du må gerne fejle – for den da! Jeg tror hurtigt, at du og jeg kan blive enige om, at vi ikke skal lave fejl hver gang… Men når du engang imellem bevæger dig ud mod dine grænser og ukendte områder, så fejler du naturligvis en gang imellem. Men de her fejl giver dig gode erfaringer. Brug dem til at evaluere, justere og gøre det rigtigt næste gang. Hvis du gør det, så skaber du udvikling og flytter dig.
  • Endnu… Det er et vigtigt ord. Hvis du vænner dig til f.eks. at sige “jeg kan ikke løse de divideringsopgaver endnu”, så siger du til dig selv, at du kan nå det, hvis du arbejder med det. Kan du høre forskellen fra det og følgende: “jeg kan ikke klare de divideringsopgaver!”. Den sidste måde at sige det på er begrænsende. Når du siger ordet endnu, så åbner du op for en mulighed. På samme måde kan du også ændre: “jeg vil prøve at…” til “jeg gør det her…”. Du kan selv styre, hvordan du snakker til dig selv. Og lidt må man altså godt snakke med sig selv 😉

Du må gerne være ambitiøs med dine mål! Jeg bruger et ordsprog, der hedder: think big – act small – scale fast! Det betyder, at du skal sætte store mål. Starte med at nå dine delmål. Og herefter tage fat og komme fremad!

I næste blogindlæg vil jeg forklare lidt dybere om delmål, og hvad de kan gøre, samt forklare hemmeligheden bag et SMART mål.

#FREMAD